Malátaital – egészséges és finom

Az ógörög hitrege szerint az Olympus hegyén trónoló istenek itala a nektár volt, amely árpából és mézből készült.

Ennek utódaként hirdették a negyvenes években, a Kőbányai Sörgyárak Nemzeti Vállalat gyógytápsörét is..A Nektár sör alacsony alkoholtartalma mellett rendkívül magas volt a maláta- valamint a fehérje-, szénsav- és élesztőtartalma. Igen magas vitaminértéket is megállapítottak és a kalóriákban sem szűkölködött a jeles ital. Az ilyen fajtájú dupla serről 1752-ben a pesti egyetemen Mittermeyer professzor azt tanította, hogy a sör folyékony kenyér. Több mint kétszáz éves tehát ez a közszájon forgó és minden serivó mentségéül hangoztatott érvelés a serital mellett.

A jó ízű, édeskés malátaital ajánlható szoptatós anyáknak, a sportoló fiataloknak, a testi és szellemi munkásoknak, de az egészséges embereken kívül a lábadozóknak és betegeknek is. Jó a Nektár sör a vérszegénység, a hiányos tápláltság, a lázas állapotok, az ideges zavarok esetében, továbbá a bőrkiütések (furunculus, carbunculus) esetén és a skorbut legfőbb ellensége. Mindezek alapján a Nektár sör tehát élet és éltet!

Nem pótolja ugyan az orvost, de segíti a munkáját! A Nektár sör ugyanis bacilusö­lő, emellett kellemesen frissítő és étvágygerjesztő, az emésztést is se­gíti. Idegcsillapító és még foszfort is tartalmaz, amivel a csontrendszert fejleszti. Kinek ajánlható tehát ez a csodaszer? Igyák a szoptatós anyák, mert tejképző. Igyák a sportemberek, a nehéz és a szellemi munkát végzők, a fiatal és idős emberek, a lábadozó betegek.

Fotó: FORTEPAN (Oktogon az Abbázia kávéház felől a Savoy kávéház felé nézve, a múlt század negyvenes éveinek végén).