Védje egészségét: igyon sört!

Milyen szép is lenne, ha manapság az orvos a sört is felírná és receptre adnák –TB támogatással – persze kizárólag betegségmegelőzési céllal.

Az egészség: korunkban majd minden más emberi kívánság teljesülésének előfeltétele. Egészségünk védelmében – különösen az ilyen náthás időszakban – nem árthat meg egy-két pohárka söröcske. Ne feledjük, nem véletlen nem számított évszázadokig a sör alkoholnak. A nagy Paracelsus is megállapította, hogy semmi sem feltétlen hasznos vagy káros, minden a helyes adagoláson múlik. Arról nem is beszélve, hogy évszázadok tapasztalata bizonyította, hogy a sör számos betegség, kezelésének gyógyszere, vagy megelőzésének segítője! Emlékezzenek csak a Nektár sörre, melyet annak idején azzal reklámoztak, hogy Üdít! Táplál! Orvosol!

Persze a gyógytápsörök sorában nem az első és nem is az egyetlen volt a Nektár. Ezeket a többnyire alacsony alkoholtartalmú, de erősen malátás, magas élesztő-, fehérje- és szénsavtartalmú italokat évszázadok óta ajánlották lábadozó betegeknek, szoptató anyáknak, fizikai és szellemi munkát végzőknek egyaránt. A német Nährbier jelentése tápsör és a két világháború között ezt is ajánlották erősítőszernek és tápláléknak egyaránt. Hasznosságát mi sem bizonyítja jobban, hogy ärtzlich empfholen azaz orvosilag ajánlva még gyógyszertárakban is árusították.

Sajnos erre manapság nem sok esély látszik, de legalább az őszi-téli időszakban, amikor különösen fontosak lenne jobban figyelni egészségünkre, árulhatnák a sört jelentős árkedvezménnyel. Mondjuk úgy, hogy csökkentenék a jövedéki adóját és a sör ÁFÁ-ját.