Élet, erő, egészség!

Természetesen a fenti cím akkor igaz, ha szem előtt tartjuk a mértékletességet, de ha erre képesek vagyunk, akkor bizony érdemes naponta megkóstolni egy-egy sört.

Nem hiába nevezik a sört folyékony kenyérnek, hiszen tele van vitaminokkal és magas az ásványi anyag tartalma is. Ezt már az ókorban is tudták, így a lábadozó betegeknek és azoknak is, akik nem tudtak szilárd táplálékot magukhoz venni, sört adtak.Az aranyló, habos ital az egyik legjobb B-vitamin forrás, legfőképp B2-vitaminban, más néven riboflavinban gazdag, ami erősíti az immunrendszert, megelőzi a nyálkahártya gyulladást.

A komlóban található lupulin és humulon nemcsak antioxidáns hatásúak, de gyulladáscsökkentő és baktériumölő hatásuk is bizonyított. Sőt, még a gyomorfekély kialakulásért felelős baktérium ellen is nagyfokú védelmet adnak. A komlóban található lupulin pedig a vérnyomást is szabályozza. A sör fogyasztása megelőzi a vesekő kialakulását, csillogóvá teszi a hajat, megszépíti a bőrt.

Sőt, a rendszeresen fogyasztott sör megnöveli az élettartamot. Írországban közel 20 évig tartó vizsgálat alatt megállapították, hogy a sörgyári munkások élettartama magasabb volt az átlagnál, majd további kutatások rámutattak arra, hogy mindezt a mértékletesen, rendszeresen fogyasztott sörnek köszönhetik.

De mennyi sört is fogyasszunk, ha azt szeretnénk, hogy az egészségünkre és ne annak kárára váljék? Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az egészséges italfogyasztást 40 gramm alkoholban állapította meg, ami sör esetében férfiaknál 6-7 dl, nőknél 4-5 dl a javasolt napi adag, kizárólag étkezés után. De ennyit érdemes télen is elkortyolni, mivel megóv a fertőzések, gyulladások ellen. Különösen javasolt a búzasör fogyasztása, mivel az még magasabb B-vitamin tartalommal bír.

A legtöbben bizonyára megtapasztalták már a sör jótékony, nyugtató hatását. Ezt a komló lupulin tartalmának köszönheti, amely segít ellazítani az izmokat, nyugtatólag hat az idegekre. A sör alacsony alkoholtartalma ezt csak kellemesen kiegészíti. Ebből kifolyólag kitűnő természetes szer lehet altató helyett is.